Familie Stam

De familie Cor Stam was ook woonachtig in de Binneblijfstraat. Cor ging door het leven als stratenmaker en deed dat op een manier die deed vermoeden dat het nimmer z’n hobby zou worden. Van Cor mochten alle straten wel geasfalteerd worden, zoveel werd wel duidelijk als ie over zijn werk sprak. Dit gebrek aan motivatie straalde hij dan ook voor de volle 100% uit. Cor’s vrouw was (en is) een schat van een mens. Ze verdoeg Cor zijn luimen en droeg er niet alleen zorg voor dat de kinderen niets te kort kwamen, maar ook dat de sfeer in huis optimaal bleef en dat deed ze ondanks de bescheiden huisvesting (ze zijn dan ook later verhuisd naar de Liornestraat) en de omvang der kinderschare. Bij de Stammen had je allereerst Lucy, een prachtexemplaar, waar ik dan ook terecht zelf jarenlang mee ben opgetrokken. Daarna kwam Trudie, die momenteel in Eemnes woont, Laura, woonachtig in Blokker, Ton Stam, die Zaandam verkozen heeft als woonplaats, Harry, die Hoorn is trouw gebleven, Marga, die in Oosterblokker woont en tenslotte Arno Stam, die ook in Hoorn is blijven wonen.

Ik voelde me altijd bijzonder op mijn gemak bij de familie Stam en zij accepteerden mij ook volledig, maar dat mag ook wel voor iemand die woonachtig was op de Drieboomlaan, de straat der straten in Hoorn-Noord (ik hoor toch geen gezeur van de Koepoortsweg he, want dat is niet meer dan een doorrijstraat, op weg naar betere bestemmingen), net als de Stammen keurig katholiek opgevoed, waarbij ze er later overigens zijn achtergekomen dat Lucy en ik de eersten waren om niet langer wekelijks naar de kerk te gaan, naar een keurige school gaand, berstensvol humor en positiviteit en actief in de muziekwereld.

Voorwaar de omschrijving van de ideale schoonzoon. De familie Stam was ook betrokken bij het muziekgezelschap Jong Hoorn, alwaar ook Lucy op uiterst bekwame wijze de fluit hanteerde en bespeelde. Cor Stam schiep er een groot genoegen in Jong Hoorn voor te gaan, al dan niet met blinkende fiets. Zelf ben ik regelmatig meegegaan met het gezelschap, tot aan een concours toe ergens in Noord-Holland, waarbij ik als een volleerd acteur de indruk vestigde dat ik het allemaal reuze interessant vond. Ja, je moet wel eens wat als je het allemaal leuk wilt houden. De optredens dichter bij huis kon ik aanmerkelijk meer waarderen, waarbij de leiding van het fanfareorkest (ik geloof een meneer Dierickx, die ook iets bij Always Forward deed) me vanwege mijn kennelijk grote belangstelling en wetende dat ik ook drummer was in een band, gevraagd heeft om mee te komen trommelen bij Jong Hoorn, hetgeen door mij categorisch is afgewezen. Er zijn grenzen.

Naar ik heb begrepen wonen vader en moeder Stam momenteel in Westerhaven, Lekker dicht bij de stad dus. En ook dichtbij Lucy. Goeie mensen.