Familie Deen

"Geen dag zonder Deen". Deze bedrijfskreet zal door heel veel mensen in de regio dagelijkse praktijk zijn, wanneer ze hun boodschappen gaan doen bij een van de Deen supermarkten. Zoals velen weten begon het allemaal aan de Koepoortsweg waar vader Cor Deen en zijn dynamische vrouw Corrie in 1933 de eerste levensmiddelenzaak startten en waar niemand toen van kon vermoeden dat het zou leiden tot een complete supermarktketen met vestigingen door heel Noord-Holland. In 1970 belde ik aan bij de familie Deen aan de Koepoortsweg, omdat ik een van de vele mensen was die toen uitvoering gaf aan de volkstelling die toen gehouden werd. Om die reden kwam ik in gesprek met de uiterst behulpzame mevrouw Deen, waar ik vervolgens het gehele gezin mee heb doorgenomen. Dat gesprek vond plaats boven de winkel, waar de familie Deen destijds ook woonde en ik vond de ontmoeting met mevrouw Deen zeer warm. Een prettige vrouw.De heer en mevrouw Deen kregen 4 kinderen: Koos, Dick, Corry en Fons. Fons ben ik enkele jaren geleden nog eens tegengekomen in Zuid-Frankrijk waar ik met ons hondje een blokje om liep en Fons mij als eerste herkende. "Dat is een Horinees" zei hij tegen zijn vrouw, maar wel zodanig dat ik het ook kon horen, waardoor we in gesprek raakten. Leuke ontmoeting. Het verhaal over de familie Deen is het verhaal over de supermarktketen Deen, waarvan ik om die reden dan ook maar verslag doe. De kruidenierswinkel aan de Koepoortsweg draaide in die moeilijke jaren rond de oorlog met vallen en opstaan, maar werd in 1953 omgetoverd tot een heuse supermarkt met mevrouw Deen gewoon achter de kassa. Daarna wordt in 1959 een tweede supermarkt Deen geopend aan het Grote Noord, waar oudste zoon Koos inmiddels zijn intrede in het bedrijf heeft gedaan. Bij deze vestiging hoort een eigen slagerij aan het Achterom. Vanaf die periode gaat het hard met de uitbreidingen en doet ook zoon Dick zijn intrede in het bedrijf. In 1967 komt er een vestiging in Medemblik en in datzelfde jaar komt ook Fons Deen in beeld, die de rijen dan is komen versterken binnen de onderneming. In 1968 komt er een filiaal bij in Purmerend. In 1969 krijgt Deen de beschikking over een centraal magazijn op Hoorn 80.

Daarna volgen nog enkele vestigingen o.a. in Grootebroek, Volendam en Wieringerwerf. In 1976 neemt het bedrijf officieel afscheid van vader Cor Deen, maar deze blijft desalniettemin uiterst betrokken. Vanaf dat moment vormen de drie broers de directie en dragen er zorg voor dat de zaak op bekwame wijze wordt voortgezet en volgt een gestage groei van het bedrijf met in 1996 maar liefst 19 vestigingen. In dat jaar ook stappen de beide oudste broers uit het bedrijf, waarna Fons de dagelijkse leiding op zich neemt. Onder zijn leiding groeit het bedrijf in een verhoogd tempo nog verder uit met overnames van complete winkelketens en eigen nieuwe vestigingen. Inmiddels zijn ook de kinderen van de gebroeders in het bedrijf gekomen, zoals Else Mieke, Joost en Boudewijn.

Fons heeft me ooit toevertrouwd lang onderdeel te willen uitmaken van de supermarktgigant en geen dag zonder Deen kan. Wat begonnen is met zijn ouders en hun winkel aan de Koepoortsweg werd uitgebouwd tot een mega-onderneming, dankzij diezelfde ouders en hun kinderen. De Denen en de meer dan 5.000 personeelsleden die er momenteel werkzaam zijn zullen er ongetwijfeld in slagen om het bedrijf een belangrijke positie te laten behouden in de supermarkt-branche. Wat een verhaal he. En dat alles vond zijn oorsprong in Hoorn-Noord.

Tegenwoordig gebruikt Deen de slogan 'DEEN. Dat is lekker thuiskomen.'