Op de Commandeur Ravenstraat nummer 8 bewoonde de familie Hoen een bovenwoning. Het gezin bestond uit vader en moeder Hoen en de kinderen Jenny, Karin en Edwin. Edwin zullen velen kennen als iemand die naast zijn reguliere dagtaak ook actief is in de lokale politiek. Van Jenny weet ik weinig tot niets, maar Karin was bevriend met mijn schoonzus Riet (die overigens enkele jaren geleden is overleden), die getrouwd was met mijn broer Jacco. Karin, die dagelijks actief is bij het eigen bedrijf Belastingservice Klerks op de Atoomweg in Hoorn vertelt zelf haar verhaal."Ik ben geboren in de Commandeur Ravenstraat (nr. 8 bovenwoning). Ons gezin bestond heel lang uit mijn vader, mijn moeder en mijn oudere zus Jenny (die nog op het Grote Oost geboren is). Wanneer je in die tijd over de spoorbomen (Koepoortsweg) woonde was dat ver uit de stad vandaan. Het was een bovenhuis(je) en beneden woonde buurvrouw Langius. Een oude mevrouw die losse thee verkocht aan de deur. Ons zicht was op de oude Villa aan de andere kant van de Spoorlijn. Opa en oma Hoen woonden al vanaf 1935 op de Drieboomlaan en mijn opa heeft jaren op het seinhuis gezeten. Vroeger regelde men vanuit zo'n huisje dat de spoorbomen dichtgingen wanneer er een trein aankwam. Ook mijn vader werkte bij het spoor en als klein kind liep ik dan over de stoep naar de hoek van de Koepoortsweg (waar kapper Muller toen zat) om hem tegemoet te lopen wanneer hij van zijn werk af kwam. De Koepoortsweg was toen best een drukke straat want de bussen hadden daar hun doorgang om aan het eind daar de grote weg op te gaan.
Op de Koepoortsweg was ook het St. Jan (ziekenhuis) en ook Deen is daar begonnen met zijn supermarkt waar je zelf toen koffiebonen kon malen. Vond ik heel interessant. Michiel van de Zel (zat bij mij op de kleuterschool) waarvan zijn ouders ook een sigarenwinkel hadden op de Koepoortsweg, woonde daar ook. Ook was er aan de overkant een lampenwinkel met zo'n groot Philips uithangbord. Opa en oma Dol woonden verderop in de Commandeur Ravenstraat op nummer 31, dus gezellig allemaal. Die zaten op het stukje van de Willem Barentszstraat tot de Spitsbergenstraat en bij hun achter was toen ook een speeltuin waar nu al die garages staan.
Wij trokken op met de kinderen van Haring en Knol uit de Merensstraat. Die van Haring keken bij ons op zaterdagmiddag ook naar Swiebertje want wij hadden toen net TV en bij Haring hadden ze thuis een Vegé-winkeltje dus die mensen hadden het druk. Wij kregen daarvoor een snoepzak wat een ware traktatie was want wat daar allemaal niet in zat..... HaHa Mooi he ! Zo snel blij indertijd. Annemieke Knol kon goed de spagaat wat ik ook wilde proberen maar dat liep bij mij anders af. Ik brak mijn been en belandde in het St. Jan. Mijn vader bracht mij op sokken die kant op waar ik twee maanden heb gelegen aan gewichten en waar ik doordat ik daar de mazelen kreeg ook nog in van die boxen moest verblijven. Fijn hoor met allemaal van die nonnen daar.... Gggrrrrr! In die tijd mochten ouders maar beperkt op bezoek komen wat gewoon niet normaal was. Die boxen grensden aan de rails van het station waar mijn vader dus iedere dag langskwam om naar zijn werk te gaan en als hij daar dan naar mij stond te zwaaien sloten die 'mutsen' de gordijnen....
Later gingen wij verhuizen naar het Westfriese Hof wat toen net nieuwbouw was en ver weg. Ik moest tijdens de verhuizing bij opa en oma Hoen blijven waarvan ik nog weet dat opa mij de eerste keer bracht naar ons nieuwe onderkomen daar. Opa en oma Dol verhuisden later naar de van Goyenstraat zodat ze weer gezellig in de buurt woonden. HaHa. Opa Dol was een opa uit een prentenboek die ons echt iedere dag kwam halen om de eendjes te voeren of naar de speeltuin te gaan want die had je op de hoek waar nu de schouwburg zit. Ook had de man al een auto en weet ik dat wij wel gingen vissen of naar Schoorl reden. Super was dat ! Daar vandaan liepen wij dan naar de stad om naar school te gaan. Later kwam ik op de Marijkeschool terecht die er ondertussen ook al niet meer is. Ik liep dan met Karin Groot waarvan haar opa en oma een naaimachinewinkel hadden op de Gouw. Daar zat toen nog Tromp, en Botman en Hageman die sieraden verkocht naast een hoedenwinkel en de parfumeriezaak van mevrouw Mels waar ik later mee bij de Hema werkte. Tja, "The good old days".
Het Streekziekenhuis was er nog niet en daar kon je nog appels pikken in de boomgaarden die er toen stonden. Mijn moeders familie kwam uit Lutjebroek, dus gingen wij regelmatig met de bus die kant op. Wij stapten dan op de Koepoortsweg in, maar als wij laat waren staken wij door de Boomgaarden heen richting de Nadorst waar ook een halte was. Natuurlijk heel veel fijne momenten meegemaakt in het Pierebadje (Liornestraat) waarvan het ook zo heerlijk was om die foto's ervan hier op de site terug te zien. Ook weet ik nog dat er een aantal keren autoraces waren om dat rondje heen. Heel spectaculair. Siem Verberne startte daar met zijn DA drogisterij op dat hoekje waar slager Kars naast zat en niet te vergeten Neefjes, want sigarenwinkels boerden in die tijd heel best.
Op de Koepoortweg zat er ook nog eentje waar ze een kauwgumballen-automaat buiten hadden waar in die tijd toch net precies die ronde metalen plaatjes van de Blikemba-fabriek paste. Dat ging goed hoor! Je deed er zo'n metalen plaatje in en draaien maar. Super uitvinding! Totdat mijn moeder dat ontdekte en vroeg hoe vaak ik dat had gedaan .... ik denk 6 x … tralala... Ik moest dus 60 cent brengen naar die man en mijn excuses maken.... Ggrrrrr !! Die plaatjes waren er ook groter waar je sigaretten mee uit de automaat kon halen. Dan te bedenken dat wij een dubbeltje zakgeld kregen in die tijd. Ja en daar moesten wij dan ook nog de hele week lief voor zijn want wanneer je stout was ging het dus mooi niet door. Je kon er heel wat voor halen hoor bij Vege (de Moel) want die had zo'n leuk houten kistje waar je toch echt de keus niet kon maken voor wat je toch allemaal zou kopen voor dat geld. Daar aan de overkant woonde Ome Jan en Tante Marie en neef Lauwrens Jan. Het hofje daar was nog niet open met de doorgang naar de stad. Kunnen wij ons nu niet voorstellen. Mijn moeder bestelde haar boodschappen altijd bij Jaap Hart die verderop op het hoekie zat. Ze vulde dan in een boekje in wat ze moest hebben en de man kwam het keurig brengen.
Wanneer je dan zo even terug bent in de tijd zie je nog die welbekende man hoe die met zijn leren tasje om zijn nek het geld op kwam halen voor het gas en Klaas Jager die verzekeringsgeld kwam halen. Het ziekenfondsgeld werd opgehaald door Peereboom waarvan ik die snoeten zo weer voor me zie. En als ik dan hier die verhalen lees over de familie Spruit lig ik echt in een deuk. Toen besefte ik niet dat ik wanneer ik dit later weer zou lezen ik daar zo van zou kunnen genieten. Ik vind het ook heerlijk om mensen te zien uit die periode. Ik kom regelmatig mensen tegen en zeg ze dan ook dat ze hier even op de site moeten kijken want het is zo leuk.
Later op het Westfriese Hof kwam een Indische familie wonen. In die tijd (let wel) had je maar een paar gekleurde mensen in Hoorn dus. De familie Pieterse van de Spitbergenstraat, Van Elst in de Molenwerfstraat en van de Heuven-Sterling op de Draafsingel en de Klerksjes bij ons dus. Niets multicultureel in die jaren. Dat kwam pas later. Farley Klerks was mijn vriendje en is dat nog steeds. Vanaf mijn 8e jaar ga ik met hem om en ondertussen meer dan 35 jaar getrouwd. Mijn broer(tje) weet niet beter dan dat Far erbij hoort want wij liepen samen achter zijn kinderwagen. Onze ouders waren ook heel hecht met elkaar. Leuk hoor ! Far zat na de St. Jozefschool later op de Boxmeerschool en was eerder uit en haalde mij dan op. Wij liepen dan samen terug over de Tweeboomlaan waar ik opa Hoen dan weer zag staan die mijn andere neef Henk daar ophaalde. Die had een klompvoet en zat daar op de B.L.O. Klinkt heel naar.
Ik heb ook jaren bij Jong Hoorn gezeten en wij oefenden dan in de Schoor en de Tuinbouwschool ernaast waar ik iedere dinsdagavond heen ging. Er was geen geld voor een instrument dus dan dit. Mooie jaren waren dat waar ik veel mooie herinneringen aan heb overgehouden. De Schoor waar wij ook zondags heengingen omdat er dan zondagschool was. Met Kerst was er dan een opvoering in de Technische School en mocht ik engel zijn met blokfluit.
Far en ik gingen dan samen op zondag ook regelmatig naar die snackbar die toen op de Drieboomlaan zat en die in die tijd de milkshake introduceerde. Dan zaten wij daar zomaar mooi an en te luisteren naar de jukebox. Far had later een Kreidler waar wij ook wonderen mee deden. Naar Valkenburg op de brommer bijvoorbeeld. Far en ik zijn begonnen op de Boerewagen waar wij 5 jaar hebben gewoond. Later gingen wij naar Blokker waar mijn vriendin Riet Ooms (van Jacco) zo lekker dichtbij woonde. Ook daar heb ik heel mooie en waardevolle herinneringen aan.
Er zal nog heel veel zijn wat mij nu niet te binnen schiet dus voeg ik vast nog weleens wat toe. Voor zover is dit even mijn verhaal uit die goede oude tijd."