Familie Damen

Foto Jan Maijenstraat Familie Damen

Tussen de Drieboomlaan en de Commandeur Ravenstraat loopt de Jan Maijenstraat. De straat loopt langs het Truydemanshof vermeld ik volledigheidshalve, zodat we de straat goed in beeld hebben. Op de Jan Maijenstraat woonde o.a. de familie Damen. Met Wim gingen wij veelvuldig om. Wim behoorde tot de vele jongens uit de buurt die graag meedeed met voetballen. Hij vertelt zelf over de periode dat hij daar woonachtig was.

Herinneringen uit mijn jeugd in de Jan Maijenstraat.

Wij woonden op de Jan Maijenstraat 13. Ons gezin bestond uit vader, moeder en 7 kinderen: Wil, Herman, Rina, Tiny, Henny, Anny en Wim. Ik was dus duidelijk zichtbaar de jongste. We zijn in 1950 verhuisd vanuit Berkhout naar de Jan Maijenstraat. De woningen waren net nieuw gebouwd en we waren er de eerste bewoners. Ik was toen 3 jaar dus kan me daarvan niets herinneren. We woonden in een zeer kinderrijke buurt met grote en kleine gezinnen. Dus er was volop gelegenheid om te spelen met elkaar. Voetballen op het veldje naast de spoorlijn. Verstoppertje spelen, knikkeren, tollen enz.

Bij ons in de straat woonden de volgende gezinnen:
Op nummer 1 in een zogeheten Duplexwoning de familie Wim Biezen. Wim stapte in die tijd over van Always Forward naar Hollandia. Dat was toch wel iets. 
Op nummer 3 de familie Van Oord. Volgens mij werkte de vader van Kees van Oord bij de Blikemba. Hij had een schitterend karretje gemaakt in het model van een race-auto, waar wij heel jaloers op waren. Kees was een verdienstelijke keeper en speelde bij HSV Sport. Op nummer 5 de familie Van het Hek. De vader van Annemiek, Sjaak en Wim werkte als heier bij het nu nog bestaande familiebedrijf van het Hek. Volgens mij hadden ze nog meer kinderen, maar daar weet ik de namen niet meer van. Op nummer 7 woonde de familie Vos. Ik kan me alleen nog maar Henk herinneren. Ik dacht dat hun vader bij de drukkerij Edecea werkte op de Italiaanse Zeedijk. Op nummer 9 woonde de familie van Dijk. Hun vader werkte bij het spoor. Een groot gezin met heel veel meiden. Op nummer 11 woonde de familie Waterdrinker. Vader Dirk werkte bij het busbedrijf, de Naco. Het gezin bestond uit Jan, Anja en Ina. Met Jan hebben we menig Solexmotortje in en uit elkaar gehaald en op karretjes gemonteerd en daarmee rijden op de straat.
Naast ons op nummer 15 weer een Duplexwoning met de familie van Die, later de familie Schokker.

Voor ons huis was het nog gewoon weiland, waar het paard van de groenteboer die aan het begin van de Drieboomlaan woonde op graasde.
Omstreeks 1954 werd het het Werenfridus Lyceum gebouwd en daarna werd het Truydemanshof gebouwd.

In de Jan Molenwerfstraat woonden ook veel gezinnen met kinderen. Ik probeer maar een beetje op mijn volgorde ze te benoemen:
De familie Dontje met Elza, Annemiek, Hans, e.a.
De familie Beemsterboer met Theo, Ans , Lida, Jan, Nico en Fred.
De familie Serarens met Ben en Atie.
De familie Hagenaars. Hans voetbalde bij Zwaluwen en Ben was 1 jaar jonger dan ik. Ben is helaas al overleden. Van de twee oudsten weet ik de namen niet meer. Ze hadden achter in de tuin een groot duivenhok en waren dan ook bekende duivenmelkers.
De familie Volten. Daarvan ken ik alleen Wil, die heel lang in Hollandia 1 heeft gevoetbald.
De familie van 't Hoff. Van de oudsten weet ik de namen niet, maar mijn herinnering begint bij Theo de slager, Cor de Artiest was de enige in de buurt die een touw spande tussen een lantaarnpaal en een boom en er dan overheen liep. En Gerard van 't Hoff, die tegenwoordig in Wervershoof woont. Die spreek ik nog wel eens langs het voetbalveld bij Strandvogels.

Aan de andere kant van de straat, de woningen pal achter waar wij woonden had je de volgende families:
De familie Bruinsma met Dolf en anderen.
De familie Imming met o.a. Gerard, Truus en Willy.
De familie Bos.
De familie Spijker met Henny Spijker.
De familie Groot met Jan. Jan was de eerste in de buurt die een platenspeler had en heel hard voor die tijd boven vanuit zijn slaapkamer 'Kom van dat Dak af' speelde.
De familie Groenland.
De familie Dijkstra, de politie agent.
De familie Koppes met o.a. Cor, Martien en Jos.

Tot zover de bijdrage van Wim Damen.
Wie aanvullende informatie heeft wordt van harte uitgenodigd dit naar ons toe te sturen via .

Families Jan Maijenstraat